Affärsdriven livsmedelsproduktion

Nyhet · 21 december 2023

 

Vi på MITC har med hjälp av RISE genomfört en utredning som ingår i Tilläxtverkets del av livsmedelsstrategin i Sverige. Utredningens huvudfråga har varit: Om vi skulle utforma ett nytt Robotlyft för livsmedelsindustrin – hur kan det se ut? Utredningen visade på många likheter men också på skillnader mellan livsmedelsindustrin och verkstadsindustrin. Bland annat är kompetensnivån lägre generellt i livsmedelsindustrin och det stöttande innovationssystemet i vissa delar inte lika väl utvecklade.

Rapporten föreslår insatser av såväl direkt stödjande åtgärder i företagen som insatser för att stödja upp strukturerna. I slutändan är det tydligt att teknikutveckling och strategisk kompetensförsörjning går verkligen hand i hand. Rapporten finns i två utföranden, en kortare mer direkt på lösning och en längre som tydligare går in på utmaningarna.

0468 Affärsdriven livsmedelsproduktion (PDF)

0467 Affärsdriven livsmedelsproduktion (PDF)


Livsmedelsindustrin anger att det är av stor betydelse att producera med en hög automationsgrad men att det samtidigt finns hinder i form av låga vinstmarginaler och brist på kompetent drifts- och processpersonal. Digitaliseringsbehovet är närvarande och behovet anses vara ökande.

År 2019 fick Tillväxtverket i regeringsuppdrag att genomföra åtgärder under perioden 2020–2025 inom ramen för livsmedelsstrategin. Denna rapport ingår i deluppdraget Analys av kompetensförsörjningsbehov och genomförande av åtgärder, där huvudsyftet är att stärka Livsmedelssektorns kompetensförsörjning.

Sammanfattning

Tekniken utvecklas i hög takt och produktionsteknologins förutsättningar för att lösa samhällsutmaningar ökar. En målbild kan beskrivas av begreppet Industri 5.0 där såväl yttre miljö (Sustainable) som de mänskliga förutsättningarna (Human-centric) och den strategiska kompetensförsörjningen har en viktig plats i en motståndskraftig (Resilient) industri. Sammanfattat behöver ett företags strategiska förmåga byggas av både ett bra utnyttjande av teknologi och kompetens för att på sikt vara konkurrenskraftigt och, i det här fallet, bidra till grön omställning genom digitalisering, produktionsökning, Sveriges livsmedelsförsörjning och övergripande konkurrensförmåga.

Utredningens målsättning har varit att, ur ett systemperspektiv, beskriva en förändringsteori och föreslå en programstruktur, som kan stötta livsmedelsindustrins små och medelstora företag att öka sin konkurrenskraft genom automation och digitalisering och sammankopplad med strategisk kompetensförsörjning. En utgångspunkt har varit det nyss genomförda initiativet Robotlyftet som har fått ett bra genomslag i tillverkningsindustrin.

Innehåll från tillvaxtverket.se/tillvaxtverket/publikationer/publikationer2023/affarsdrivenlivsmedelsproduktion.6220.html
Innehåll hämtat 2023-12-23