Jens von Axelson

Att arbeta på MITC är lite som att komma hem igen. Efter tio år på Vinnova får jag nu fokusera på att göra praktisk nytta av mina erfarenheter. Jag arbetar med EU-projektet ”Up-Skilling for Industry 5.0 roll out” där MITC har ansvar för ett arbetspaket som ska översätta företagens behov och teknikens möjligheter till utbildning och träning. Vad ställer teknologin för krav på organisationen?

Det är dock bara en del, annat kommer att tillkomma, men det är viktigt att knyta an till nätverk och förmågor som kan nyttjas av MITC. Mitt syfte är att hjälpa till att utveckla MITC med den erfarenhet som jag kan erbjuda, lite självpåtaget men säkerligen något som kommer. Jag vill helt enkelt engagera mig djupare i innovationssystemet.

Mitt engagemang för MITC började för många år sedan då Mälardalens högskola startade MITC som en samverkansplattform för att koppla samman näringsliv och högskola kring utvecklingsfrågor. Själv arbetade jag då på IVF – idag RISE – som hade samarbetsavtal med bland annat Mälardalens högskola, där jag ägnade en halvtid till att ”postdoca”. Jag deltog i arbetet med uppbyggandet av MITC genom handledning och samordning av olika aktiviteter. Arbetsprocesserna vi skapade utvecklades genom allt från företagsbesök och seminarier till examensarbeten. MITC har sedan dess alltid funnits i min värld där jag också följt dem via mitt tidigare arbete på Vinnova med kontakter och studiebesök. Det är helt enkelt ett intressant sammanhang som jag vill vara delaktig i.

De senaste decennierna har mina fritidsaktiviteter präglats av alpin utförsåkning i alla former. Jag tränar och tävlar på en ganska hög nivå, bland annat i VM i St Moritz 2022. Det gick väl sådär men en sjundeplats i Super G är jag väldigt nöjd med. Som ungdomstränare i olika sporter har jag arbetat mycket med träningsplaner, säsongsupplägg, grupp- och individcoachning, något jag kan ta med mig direkt in i yrkeslivet. Sedan semesterseglar jag, främst i Stockholms skärgård och till Åland men har siktet inställt på Gotland. Jag är intresserad av skog och mark, är mycket ute i naturen vilket jag kompenserar med att också vara korthaj – poker, bridge, you name it …

För mig är MITC en arena, ett bolag, som knyter samman och samordnar den lokala industrin forskningsbehov. Vi är en extern utvecklingspartner i regionen med stark koppling till Mälardalens universitet för samverkan och samproduktion åt båda håll. Jag ser fram emot att fortsatt vara med i matchen i stället för att sitta på läktaren och se hur våra olika projekt gör en verklig nytta hos såväl företag som akademi.

jens.von.axelson@mitc.se LinkedIn