Serien är öppen för alla med ett intresse för elektrifiering och vad som sker inom fordonsbranschen. Serien riktar sig särskilt till underleverantörer inom fordonsbranschen och ger en möjlighet att se och förstå den omställning som sker och vilka möjligheter det innebär. Seminarier sker löpande och redan genomförda seminarier är inspelade och kan ses nedan.
Håll utkik efter nästa tillfälle!
Batteridrivna maskiner för hållbar gruvdrift
Epiroc har lanserat en ny generation batteridrivna maskiner för hållbar gruvdrift. I en seminarieserie i tre delar får du höra mer om utvecklingsstrategin för tekniken och följa med på en djupdykning i hur tekniken fungerar. Anders Lindkvist, teknologiutvecklare vid Epiroc, berättar mer om konceptet runt de batteridrivna maskinerna.
Här hittar du ett reportage om första seminariet.
Du kan också ta del av hela seminariet i efterhand. Här hittar du första delen från den 27 maj:
Del två av seminariet ägde rum den 9 juni 2020. Här kan du ta del av det i efterhand:
Den tredje delen av seminariet hölls den 16 juni 2020. Här kan du titta på det i efterhand:
ELVÄG – teknik, utmaning, framtid
Martin G.H. Gustavsson och Chritofer Sundström, experter inom elväg på RISE ger en inblick i teknologi och utmaningar.
Elförsörjning och infrastruktur behöver säkras, tekniska lösningar förfinas och standard skapas. Utvecklingen är på gång, här får du en inblick i och kan se vilka affärsmöjligheter som finns relaterat till infrastruktur och teknik för elöverföring till fordonet. Vi får en fördjupning inom elnät och infrastruktur samt en genomgång av tekniska lösningar.
Elektromobilitet med Scania – så spår företaget framtiden
Christer Thorén, projektledare för elvägsfordon, och Jan Nylander, rådgivare systemfrågor kring elektrifiering, delar med sig av marknadstrender och utveckling kring elvägslösningar.
Seminarium Den tysta revolutionen – vägen till elektrifierade och hållbara anläggningsmaskiner. 16 juni 2021.
Med Fredrik Tjernström, Electromobility Manager och Anna Widén, Head of System & Projects Driveline and Electromobility, Volvo CE.
Elektromobilitet – Vätgas – 18:e okt 2022
Enligt EUROPEAN HYDROGEN BACKBONE förutspås att 30 kton vätgas kommer att behövas för transportsektorn i Sverige år 2030.
EU:s agenda inom AFIR medför att 100 tankstationer behöver byggas i Sverige som del av ”hydrogen corridor”. Annika Carlson, kommer att guida oss genom elektrolys, ”grön vätgas”, system och lösningar för vätgastankstationer.
Dagens talare:
Annika Carlson, RISE , Senior forskare
Elektromobilitet – Bränsleceller – 7:e mars 2023
Det förväntas att finnas mer än 45 000 bränslecellselektriska fordon i Europa runt år 2030, med en övervikt mot tunga fordon.
Vätgaskorridorer är under utveckling med ambitionen att öka antalet tankstationer för vätgas i Europa till över 1000st.
Det är i nuläget inte helt klart vilka applikationer för bränsleceller som kommer att vara mest kostnadseffektiva jämfört med batterielektrisk teknologi.
I detta seminarium kommer vi att titta på fördelar och begränsningar med bränsleceller för ge en bättre förståelse för vilka applikationer som kan prioriteras. Vi kommer att beröra utmaningar och möjligheter med bränsleceller, samt belysa vart utvecklingen är på väg.
Dagens talare
Valentina Zaccaria Ph D, Universitetslektor i Energiteknik
Johan Ask Research Engineer, Volvo Construction Equipment
Samtliga aktiviteter genomförs inom projektet TransMission. Innehållet på denna sida kommer från http://alfrednobelsp.se/transmission/, då Alfred Nobel Science Park är under avveckling flyttas innehåll kopplat till projektet hit.