Halvårsrapport TransMission

Rapport · 21 december 2020

TransMission projektets syfte är att stötta leverantörer i fordonsindustrin i det pågående teknikskiftet mot elektrifierade fordon. Projektet är nu inne på sitt fjärde år. Våra aktiviteter rullar på trots pandemin, nu anpassade till en digitalt form.

Den snabba teknikutvecklingen i fordonsbranschen gör projektet extremt viktigt för regionen och för projektparterna Alfred Nobel Science Park, MITC, Mälardalens högskola och Örebro universitet som tillsammans driver projektet.


Teknik, inspiration, spaning

 

Omställning/transformation i fordonsindustrin

Workshop 

Inom projektet har vi genomfört workshops kring omställning i fordonsindustrin tillsammans med Peter Bryntesson från FKG med fem deltagande SME som alla är underleverantörer.

De fyra stora trenderna diskuterades, Intelligenta fordon, Uppkopplade fordon, Elektrifiering och Delad mobilitet. Detta gjordes för att dels tillhandahålla omvärldsanalys till SME bolag på ett enkelt, och dels för att testa och utvärdera hur projektet kan arbeta med att stötta företag i dessa frågor. Workshopen var uppskattad och vi arbetar nu med hur formatet kan utökas och hur projektet stöttar på bästa vis när företagen agerar för att möte de trender och den omställning som är.


Elväg

Seminarium

Vi har under hösten 2020 fortsatt vår digitala seminarieserie om Elektromobilitet. Syftet är att påvisa den utveckling som sker nu relaterat till elektrifiering och göra denna information lättillgänglig och relevant för underleverantörer inom fordonsindustrin och andra intresserade parter.

Det senaste seminariet handlade om elvägar. Martin G. H. Gustavsson tillsammans med kollegan Christofer Sundström på RISE (Research Institutes of Sweden) presenterade pågående utvecklingsprojekt i Sverige och andra delar av världen. Vi fick en genomgång av tekniska lösningar, infrastruktur och utmaningar relaterat till elvägsteknologi.

Seminarierna  spelas in och finns att se på: http://alfrednobelsp.se/transmission/


DigiMain

Program

7:e december drog DigiMain igång med 6 företag.

DigiMain är ett program för SME-företag byggt runt fem digitala seminarier, med förberedande uppgifter och frågeställningar till deltagarna samt hemuppgifter baserade på de nya kunskaperna efter seminariet.


Att leda i förändring

Kvinna i industrin

Nätverksträff

Eventet var anpassat enligt rådande rekomendationer med en live-stream för en digital publik samt och en mindre publik på plats.

Eventets talare :   

Nina Åxman, VP Global Operations på Sandvik Rock Tools och som nyligen fått pris som Framtidens Kvinnliga Ledare pratade om framtidens ledarskap.

Jenny Elfsberg, Nyligen Director of Volvo Innovation Lab Hub i Silicon Valley och nu Head of Innovation management på Vinnova, pratade under rubriken ”Tänka tillsammans som ledarfilosofi”


Kommande aktiviteter

Transmission välkomnar till ett digitalt seminarium med Scania,
en del av en seminarieserie med temat Electromobility.

 

Tid: 12:e januari 2021 12:00 – 13:00

Plats: Digitalt

Mer info & anmälan: Länk


Välkommen till en djupdykning i hur den lönsamma produktionen skapas. Vi lyssnar på skarpa exempel där vi får se och höra kommentarer från integratörer och tillverkande bolag. 

Tid : 10:e februari 2021 kl. 9.00 – 13.00

Plats : MITC

Mer info & anmälan : Länk


TransMission projektet är en regional kraftsamling för att stärka befintliga och potentiella underleverantörer i fordonsindustrin. Mälardalens högskola, Alfred Nobel Science Park, MITC och Örebro universitet arbetar tillsammans. Regionen, Tillväxtverket och EU finansierar projektet.