Låna en ingenjör!

Nyhet · 15 december 2020

Tjejer är grymma på teknik och vi måste ta vara på alla talanger! Vi vill att fler tjejer ska välja att utbilda sig till ingenjörer. Nu har tjejer i årskurs 5 på skolor i Eskilstuna och Hallsberg möjlighet att låna en ingenjör från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och ingenjörsstudenter från Mälardalens högskola (MDH) och Örebro universitet (ORU), för att arbeta med riktiga utmaningar från Volvo CE, upptäcka spänningen i att lösa verkliga, tekniska problem och skapa en bättre morgondag.
Konceptet heter VERA och är uppkallat efter Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör.

VERA – stimulera tjejers teknikintresse
Forskning visar att tjejer riskerar att tappa sitt teknikintresse runt 11 – 12 års ålder, om intresset inte stimuleras. Med VERA- konceptet vill MDH tillsammans med Volvo CE ändra på det. Tjejer som deltar i VERA får träffa kvinnliga förebilder, lösa tekniska utmaningar och får veta mer om de möjligheter som kommer med ingenjörsyrket.

Så går VERA till:

1. Digitalt uppstartsevent. Uppstartseventet sker vecka 12 och behöver en timmes lektionstid.
Vid uppstarten deltar ingenjörsstudenter som berättar hur det är att plugga till ingenjör och visar upp cool teknik som används i utbildningarna. För att peppa igång tjejerna inför de praktiska momenten medverkar även Ulrika Sultan, som forskar om unga tjejers teknikintresse. Ni får också träffa ingenjörer från Volvo CE som behöver era elevers hjälp att lösa deras problem.
Exempel på problem från Volvo CE:
”På Volvo CE jobbar vi med säkerhet för att ingen ska skada sig i trafiken. Hur kan teknik göra nya fordon mindre farliga? Hur kan trafiken bli säkrare och mindre farlig för oss med hjälp av teknik?

2. Efter uppstartstillfället arbetar tjejerna i grupp med att lösa ett av Volvo CE:s problem. Tidsåtgången är ca 1-2 timmar per vecka under vecka 12-14. Förslagsvis läggs dessa pass i samband med tekniklektionerna. Under vecka 13 och 14 sker en timmes avstämning per vecka med en ingenjörsstudent och en ingenjör från Volvo CE, via Microsoft Teams, för att stötta tjejerna i problemlösningen. Under avstämningarna berättar även ingenjörsstudenten och ingenjören om vad det innebär att vara ingenjör och svarar på frågor från tjejerna.

3. När de fyra veckorna gått är det dags att presentera era lösningar för Volvo CE, MDH och ORU. Avslutningseventet beräknas ta 2 timmar och ni väljer själva om ni vill presentera live eller om ni vill göra en film om er lösning i förväg.

Vad behöver vi från er?

• Att du som lärare kan avsätta ett digitalt planeringsmöte med oss som anordnar Vera så vi kan ge er de bästa förutsättningarna inför eventet. Kortare avstämningar kan också komma att behövas.
• Att ni kan avsätta tre tillfällen (under vecka 12, 13 och 14) på 1-2 timmar för era tjejer att jobba med problemlösningen.
• Att ni kan avsätta två tillfällen (under vecka 13 och 14) på ca 1 timme för avstämning och stöttning online.
• Att ni kan delta på både uppstarts- och avslutningseventet.

Vill ni medverka?

Varmt välkommen att skicka er ansökan till natalie.agerskans@mdh.se senast den 17:e januari 2021.

I ansökan berättar ni kort om er skola samt varför just er årskurs 5-klass ska vara med i Vera.
Därefter kommer vi att välja ut 1-2 skolor som kontaktas i slutet på januari 2021.

Vid frågor, tveka inte att kontakta:

Natalie Agerskans
016-15 51 89
natalie.agerskans@mdh.se

San Giliyana
016-15 51 09
san.giliyana@mdh.se