Leif Santala

Mitt arbetsliv började i Finland med yrkesskola och några års jobb på småverkstäder. Efter tjänstgöring i finska armen flyttade jag 1970 till Sverige och fick direkt arbete på Volvo, på den tiden AB Bolinder Munktell. Där jobbade jag i 48 år på utvecklingsverkstaden där vi tillverkade och byggde delar till prototyper, provriggar och allt annat som behövdes för att bygga nya entreprenadmaskiner från grunden. Arbetet utfördes tillsammans med kollegorna från konstruktionsavdelningen och provningspersonalen – ett givande samarbete mellan olika discipliner.

Maskinerna som tillverkades när jag började har med tiden utvecklats till att bli alltmer sofistikerade och bekvämare att använda, mer elektrifierade och till slut även autonoma. Jag har sett industrin utvecklas från tung och smutsig till en alltmer automatiserad och kunskapskrävande verksamhet. På MITC har jag bra användning av min över femtioåriga erfarenhet från industrin när vi tillsammans med Mälardalens högskola, Robotdalen, företagen runt Mälardalen och andra aktörer tacklar utmaningarna för framtidens industri och samhälle.

Sedan jag efter min pensionering från Volvo arbetat deltid på MITC så är det i en miljö som är väldigt stimulerande där jag får vara med och skapa nya smarta tekniska lösningar för företagen i Mälardalen. Nu har jag åter förmånen av ett givande samarbete med mycket kunniga ingenjörer och annan personal. Här finns vassa kunskaper och många idéer om hur olika lösningar ska se ut för framtida produkter och produktionssätt, allt för att företagen och samhällsfunktioner ska fungera på ett konkurrensmässigt och bra sätt.

leif.santala@mitc.se